Zwolnienia z ewidencjonowania, płatności bezgotówkowe i obowiązki lekarzy prowadzących psychoterapię
W skrócie
Czy w gabinecie psychoterapeutycznym potrzebna jest kasa fiskalna? To zależy przede wszystkim od rodzaju świadczonych usług, kwalifikacji osoby wykonującej świadczenia, odbiorcy usługi oraz sposobu zapłaty. Psychoterapeuta niebędący lekarzem może korzystać ze zwolnienia dla sprzedaży do 20 000 zł albo — niezależnie od tej kwoty — ze zwolnienia dotyczącego konkretnych usług opłaconych w całości na rachunek bankowy, jeżeli spełnia warunki rozporządzenia.
Inaczej jest, gdy lekarz świadczy stacjonarnie na rzecz pacjentów prywatnych psychoterapię o charakterze opieki medycznej. W takim przypadku § 4 rozporządzenia wyłącza zarówno zwolnienie do 20 000 zł, jak i zwykłe zwolnienie dla przelewów. Znaczenie mają jednak szczególne wyjątki, m.in. dla określonych usług wykonywanych na odległość.
1. Psychoterapeuta lub psycholog niebędący lekarzem
Jeżeli świadczysz usługi psychoterapii lub pomocy psychologicznej i nie wykonujesz ich jako lekarz, w 2026 roku możesz rozważyć dwa podstawowe mechanizmy zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania sprzedaży za pomocą kasy rejestrującej.
Zwolnienie podmiotowe — limit 20 000 zł
Zasadniczo zwolnienie obejmuje podatników, których sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekracza ustawowo określonego limitu 20 000 zł. W przypadku rozpoczynania takiej sprzedaży w trakcie roku limit ustala się proporcjonalnie, zgodnie z § 3 rozporządzenia. Trzeba przy tym uwzględnić ograniczenia dotyczące podatników, którzy wcześniej utracili zwolnienie.
Przekroczenie limitu nie zawsze oznacza obowiązek rejestrowania kolejnej sprzedaży natychmiast. Co do zasady zwolnienie podmiotowe traci moc po upływie dwóch miesięcy następujących po miesiącu przekroczenia limitu (§ 5 ust. 1 pkt 1–2 rozporządzenia). Przykładowo przekroczenie limitu w maju oznacza zasadniczo utratę zwolnienia od 1 sierpnia. Inne zdarzenia mogą jednak wyłączyć je wcześniej.
Zwolnienie dla płatności na rachunek bankowy — bez limitu 20 000 zł
Dla usług wymienionych w poz. 42 załącznika do rozporządzenia przewidziano zwolnienie przedmiotowe. Dotyczy ono określonej usługi, jeżeli łącznie:
- zapłata za wykonaną czynność została otrzymana w całości za pośrednictwem poczty, banku lub SKOK na właściwy rachunek podatnika;
- z ewidencji oraz dowodów zapłaty wynika jednoznacznie, jakiej konkretnej usługi dotyczyła płatność;
- nie zachodzi wyłączenie zwolnień na podstawie § 4 rozporządzenia.
Nie wystarczy samo wystawienie faktury. Również przy płatności kartą lub BLIK trzeba ustalić, w jaki sposób środki faktycznie wpłynęły na rachunek i czy dokumentacja pozwala zidentyfikować transakcję. Samo określenie „płatność bezgotówkowa” nie zastępuje warunków z poz. 42.
Warto wiedzieć: jedna płatność gotówkowa
Przyjęcie gotówki za jedną wizytę nie powoduje bezpowrotnej utraty zwolnienia z poz. 42 dla innych usług, za które podatnik otrzymuje całą zapłatę na rachunek i które prawidłowo dokumentuje.
Jeżeli jednak zwolnienie podmiotowe do 20 000 zł już utraciło moc, a dana wizyta jest opłacona gotówką, nie można do tej wizyty zastosować zwolnienia z poz. 42. W braku innej podstawy zwolnienia trzeba ją zaewidencjonować na kasie. W praktyce już pojedyncza taka sprzedaż może zatem wymagać wcześniejszego zakupu i uruchomienia kasy, choć nie pozbawia zwolnienia pozostałych, kwalifikujących się przelewów.
2. A jeśli psychoterapię świadczy lekarz, np. psychiatra?
W odniesieniu do usług opieki medycznej świadczonych przez lekarzy i lekarzy dentystów § 4 ust. 1 pkt 2 lit. f rozporządzenia ustanawia szczególne wyłączenie. Obejmuje ono zwolnienia zarówno z § 3 (w tym limit 20 000 zł), jak i z § 2 (w tym zwykłe zwolnienie dla płatności przelewem).
Psychoterapia prowadzona przez lekarza, której celem jest profilaktyka, zachowanie, przywrócenie lub poprawa zdrowia psychicznego, może stanowić właśnie taką usługę opieki medycznej. Nie zmienia tego fakt, że lekarz prowadzi wyłącznie sesje psychoterapeutyczne, bez przepisywania leków czy tradycyjnych konsultacji psychiatrycznych.
Przepis ma jednak charakter podmiotowo-przedmiotowy: nie każda usługa osoby posiadającej dyplom lekarza jest automatycznie usługą opieki medycznej świadczoną przez lekarza. O kwalifikacji decydują rzeczywisty cel, charakter świadczenia oraz rola zawodowa wykonującej je osoby. Sam inny kod PKD lub nazwanie usługi coachingiem nie przesądzają o wyłączeniu § 4.
Kasa od pierwszej sprzedaży stacjonarnej objętej obowiązkiem
Lekarz, który świadczy stacjonarnie psychoterapię o charakterze opieki medycznej na rzecz prywatnych pacjentów, co do zasady musi prowadzić ewidencję za pomocą kasy rejestrującej od pierwszej sprzedaży objętej tym obowiązkiem, również gdy pacjenci płacą wyłącznie przelewem albo otrzymują faktury. W przypadku usług lekarzy należy uwzględnić obowiązek stosowania właściwego rodzaju kasy, w szczególności kasy online.
Kiedy kasa nie jest konieczna?
Usługi wyłącznie na rzecz rzeczywistego nabywcy B2B. Jeżeli lekarz świadczy usługę na rzecz przychodni lub innego przedsiębiorcy, a nie dokonuje sprzedaży pacjentowi jako własnemu nabywcy, zasadniczy obowiązek z art. 111 ust. 1 ustawy VAT nie dotyczy tej transakcji. Samo wystawienie faktury na firmę, gdy faktycznym nabywcą jest pacjent, nie przesądza jednak o modelu B2B.
Usługi świadczone na odległość. Na podstawie § 4 ust. 3 pkt 2 lit. b szczególne wyłączenie dla lekarzy nie ma zastosowania do usług wskazanych w tym przepisie, jeżeli są świadczone wyłącznie środkami porozumiewania się na odległość lub ich rezultat jest przekazywany wyłącznie tymi środkami, a jednocześnie spełnione są warunki poz. 42 załącznika. W praktyce może to obejmować odpowiednio udokumentowane sesje psychoterapeutyczne online opłacane na rachunek.
Wyjątki szczególne. Rozporządzenie przewiduje także odrębne rozwiązanie dotyczące określonych usług świadczonych osobiście przez osoby niewidome (poz. 51 załącznika). Ma ono szczególne przesłanki i nie stanowi ogólnego zwolnienia dla wszystkich lekarzy.
Model mieszany: wizyty w gabinecie i online
Jeżeli lekarz wykonuje zarówno stacjonarne świadczenia opieki medycznej dla pacjentów prywatnych, jak i odrębne sesje zdalne, musi ewidencjonować wizyty stacjonarne objęte obowiązkiem. Nie oznacza to jednak automatycznie, że na kasie musi rejestrować każdą wizytę online: odrębne usługi zdalne spełniające warunki § 4 ust. 3 pkt 2 lit. b oraz poz. 42 mogą pozostać zwolnione.
Sam fakt posiadania gabinetu stacjonarnego nie przekreśla zwolnienia dla rzeczywiście zdalnej, odrębnie dokumentowanej usługi.
3. Podsumowanie: kto i kiedy potrzebuje kasy?
| Specjalista i rodzaj sprzedaży | Czy kasa jest wymagana? | Najważniejszy warunek |
|---|---|---|
| Psychoterapeuta niebędący lekarzem, usługi B2C opłacone w całości na rachunek | Nie, jeśli spełniono poz. 42 | Identyfikowalność każdej usługi i zapłaty; brak wyłączenia § 4 |
| Psychoterapeuta niebędący lekarzem, gotówka przy nadal skutecznym zwolnieniu podmiotowym | Co do zasady nie | Limit 20 000 zł i terminy utraty zwolnienia z § 5 |
| Psychoterapeuta niebędący lekarzem, gotówka po utracie zwolnienia podmiotowego | Co do zasady tak | Jeżeli nie przysługuje inne zwolnienie dla danej sprzedaży |
| Lekarz świadczący stacjonarnie psychoterapię będącą opieką medyczną, B2C | Co do zasady tak — od pierwszej sprzedaży | § 4 ust. 1 pkt 2 lit. f; zwykłe przelewy nie zwalniają |
| Lekarz, odrębna usługa psychoterapii online opłacona na rachunek | Może być zwolniona | § 4 ust. 3 pkt 2 lit. b oraz poz. 42 |
| Rzeczywista sprzedaż usług przez terapeutę lub lekarza wyłącznie przedsiębiorcy (B2B) | Nie, w ramach tej transakcji | Brak sprzedaży na rzecz osób objętych art. 111 ust. 1 VAT |
Tabela dotyczy obowiązku ewidencjonowania sprzedaży na kasie, a nie zwolnienia usług z samego podatku VAT.
Źródła prawne do kontroli redakcyjnej
- Rozporządzenie Ministra Finansów z 17 grudnia 2024 r., Dz.U. poz. 1902 — zwłaszcza § 2–5 oraz poz. 42 i 51 załącznika.
- Nowelizacja z 27 marca 2026 r., Dz.U. poz. 420 — zmiany dotyczą poz. 38 oraz nowej poz. 59 załącznika.
- Ministerstwo Finansów — ewidencja sprzedaży przy użyciu kas.
- Ministerstwo Finansów — zwolnienie podmiotowe z VAT w 2026 r..
- Dyrektor KIS, interpretacja z 13 marca 2026 r., sygn. 0111-KDIB3-2.4012.927.2025.3.MGO — termin utraty zwolnienia po przekroczeniu limitu i płatności gotówkowe.
4. Uwagi doradcy podatkowego
Najważniejszy błąd przy podejmowaniu decyzji o zakupie kasy polega na utożsamieniu trzech odrębnych kwestii: zwolnienia usługi z VAT, zwolnienia z obowiązku stosowania kasy i sposobu przyjęcia zapłaty. To różne regulacje.
Dla lekarza prowadzącego psychoterapię leczniczą nie wystarczy stwierdzenie, że nie wykonuje tradycyjnych czynności lekarskich. Trzeba zbadać charakter usługi. Z drugiej strony nie można twierdzić, że sam dyplom lekarza zawsze wyklucza zwolnienie dla każdej wykonywanej przez tę osobę czynności.
Jeżeli dana usługa nie spełnia warunków zwolnienia medycznego z VAT, nie oznacza to automatycznie, że należy naliczyć 23% podatku. Osobno ocenia się pozostałe zwolnienia, w tym zwolnienie podmiotowe z VAT, którego limit w 2026 r. wynosi 240 000 zł, oraz ewentualne ustawowe wyłączenia. Ten limit VAT nie jest limitem 20 000 zł dotyczącym kas fiskalnych.
Przed rozpoczęciem świadczenia usług lub zmianą modelu płatności należy więc ustalić, kto rzeczywiście nabywa usługę, czy ma ona charakter opieki medycznej, czy korzysta ze szczególnego wyłączenia lub wyjątku oraz czy każda zapłata spełnia warunki właściwego zwolnienia.