Artykuł ekspercki

Czy sprzedaż nieruchomości zawsze oznacza przychód podatkowy?

Zasady opodatkowania i obliczania podatku PIT. Terminy i obowiązki rozliczeniowe.

Odpłatne zbycie nieruchomości, jej części lub udziału w nieruchomości, a także niektórych praw do nieruchomości, takich jak spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego lub użytkowego, prawo do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej czy prawo użytkowania wieczystego gruntu, może stanowić źródło przychodu w rozumieniu art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a)–c) ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Dla prywatnego odpłatnego zbycia, które nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej, decyduje przede wszystkim termin: sprzedaż przed upływem pięciu lat, liczonych od końca roku kalendarzowego nabycia lub wybudowania nieruchomości, stanowi zasadniczo źródło przychodu wymagającego rozliczenia. Nie oznacza to automatycznie podatku do zapłaty — znaczenie mają koszty oraz ewentualne zwolnienia.

Inaczej mówiąc, jeżeli sprzedaż następuje po upływie pięciu lat, liczonych od końca roku nabycia lub wybudowania, i nie jest dokonywana w wykonaniu działalności gospodarczej, to zasadniczo nie powstaje źródło przychodu określone w art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy PIT. Nie jest to zastosowanie zwolnienia podatkowego: takiej sprzedaży nie wykazuje się w PIT-39.

W skrócie

Sprzedaż prywatnej nieruchomości nie zawsze prowadzi do zapłaty PIT. Jeżeli następuje po upływie pięciu lat liczonych od końca roku nabycia lub wybudowania, zasadniczo nie stanowi źródła przychodu z art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy PIT. Przy sprzedaży wcześniejszej trzeba odróżnić cenę, przychód pomniejszony o koszty odpłatnego zbycia, koszty nabycia i dochód. Nawet wtedy podatek może nie wystąpić, jeżeli dochód jest zerowy lub spełnione są przesłanki zwolnienia.

Jak to wygląda w praktyce?

Przykład 1. Podatnik Adam Kowalski dokonał w grudniu 2025 roku, za kwotę 850 000 zł, sprzedaży własnego mieszkania zakupionego w maju 2021 r. Sprzedaż stanowi źródło przychodu określone w art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy PIT: pięcioletni termin, liczony od końca 2021 r., upłynie dopiero 31 grudnia 2026 r. Adam Kowalski powinien rozliczyć sprzedaż w PIT-39 za 2025 r.; podatek do zapłaty zależy od prawidłowo ustalonego dochodu oraz możliwości zastosowania zwolnienia.

Przykład 2. Podatnik Jan Nowak też nabył mieszkanie w maju 2021 r. w drodze otrzymanej darowizny. Jednak po konsultacji z doradcą podatkowym wstrzymał się ze sprzedażą mieszkania, również za kwotę 850 000 zł, do pierwszych dni stycznia 2027 roku. Pięcioletni termin liczony od końca roku nabycia (2021 r.) upłynął 31 grudnia 2026 r. W konsekwencji sprzedaż Jana Nowaka nie stanowi źródła przychodu z art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy PIT i z tego tytułu nie wymaga PIT-39 — przy założeniu, że nie nastąpiła w wykonaniu działalności gospodarczej.

Zestawienie porównawcze sytuacji podatników:

Kryterium Adam Kowalski Jan Nowak
Data nabycia Maj 2021 r. Maj 2021 r.
Data sprzedaży Grudzień 2025 r. Styczeń 2027 r.
Minęło pełne 5 lat? Nie (termin upływa 31.12.2026) Tak (termin upłynął 31.12.2026)
Skutek podatkowy PIT-39; podatek zależny od dochodu i zwolnień Sprzedaż poza źródłem przychodu; brak PIT-39

W przykładach zakładamy, że sprzedaż obu mieszkań nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej. Nie należy jednak utożsamiać każdego zbycia nieruchomości wykorzystywanej w działalności z przychodem z tej działalności — dla określonych nieruchomości mieszkalnych ustawa przewiduje szczególne zasady (m.in. art. 10 ust. 3 i art. 14 ust. 2c ustawy PIT). Kwalifikacja wymaga oceny konkretnego stanu faktycznego.

Jaką stawką opodatkowane jest odpłatne zbycie nieruchomości? Jak obliczamy podatek?

Podatnicy, którzy uzyskali przychód z prywatnego odpłatnego zbycia nieruchomości lub wskazanych praw przed upływem pięciu lat, powinni rozliczyć transakcję, nawet jeśli podatek do zapłaty ostatecznie nie wystąpi (np. z uwagi na stratę lub ulgę mieszkaniową). Na podstawie art. 30e ust. 1 ustawy o PIT, podatek dochodowy wynosi 19% podstawy obliczenia podatku. Podstawą obliczenia tego podatku jest dochód stanowiący różnicę pomiędzy przychodem z odpłatnego zbycia nieruchomości określonym zgodnie z art. 19 a kosztami ustalonymi m.in. zgodnie z art. 22 ust. 6c.

Gdy poniesione koszty przewyższą uzyskany przychód, wystąpi strata podatkowa. Finansowy ciężar takiej straty poniesie wyłącznie podatnik, gdyż straty z odpłatnego zbycia nieruchomości (praw majątkowych) nie można odliczyć od dochodów uzyskanych z innych źródeł przychodów (ani przenosić jej na następne lata podatkowe w ramach tego źródła).

Przychód z odpłatnego zbycia

Co do zasady jest to wartość wyrażona w cenie określonej w umowie (pomniejszona ewentualnie o koszty odpłatnego zbycia, takie jak koszty ogłoszeń czy opłaty sądowe bezpośrednio związane ze zbyciem).

Koszty uzyskania przychodu

Co do zasady: udokumentowane koszty nabycia lub wytworzenia i udokumentowane nakłady zwiększające wartość nieruchomości, poniesione w okresie posiadania. Inaczej należy kwalifikować wydatki związane bezpośrednio ze sprzedażą, np. prowizję pośrednika sprzedającego nieruchomość — te pomniejszają przychód jako koszty odpłatnego zbycia (art. 19 ust. 1 PIT). Rodzaj opłaty notarialnej i jej związek z nabyciem lub sprzedażą decydują o właściwej kategorii.

Przykład 3. Podatnik Adam Kowalski (z Przykładu nr 1) dokonał sprzedaży swojego mieszkania za cenę 850 000 zł. Transakcję obsługiwało biuro nieruchomości, które swoją usługę wyceniło na kwotę 25 000 zł. Zakładając, że prowizja 25 000 zł została faktycznie zapłacona i bezpośrednio dotyczy tej sprzedaży, przychód do opodatkowania wyniesie 825 000 zł (850 000 zł ceny minus 25 000 zł kosztów odpłatnego zbycia). Koszty pierwotnego nabycia zostaną rozliczone odrębnie.

Należy jednocześnie pamiętać, że wartość nieruchomości wyrażona w cenie określonej w akcie notarialnym powinna odpowiadać wartości rynkowej tej nieruchomości. Jeżeli wartość ta odbiega bez uzasadnionej przyczyny znacznie od jej wartości rynkowej, urząd skarbowy wezwie strony umowy do zmiany tej wartości lub wskazania przyczyn uzasadniających podanie ceny odbiegającej od realiów rynkowych. W razie braku korekty lub wyjaśnień, organ podatkowy określi wartość z uwzględnieniem opinii biegłego. Jeżeli wartość ustalona w ten sposób odbiega co najmniej o 33% od wartości wyrażonej w cenie, koszty opinii ponosi zbywający.

Przykład 4. Podatnik Adam Kowalski zakupił sprzedane mieszkanie za kwotę 600 000 zł. Dodatkowo z tytułu zakupu poniósł wydatki na opłaty notarialne oraz prowizję pośrednictwa w łącznej kwocie 15 000 zł. Udokumentowane koszty nabycia wyniosły zatem w jego przypadku 615 000 zł. Odrębnie, przy ustalaniu przychodu, podatnik pomniejszy cenę sprzedaży o prowizję pośrednika związaną bezpośrednio ze sprzedażą (25 000 zł). Nie należy tej samej prowizji ponownie zaliczać do kosztów uzyskania przychodu.

Przykład 5. Podsumowanie rozliczenia podatkowego Adama Kowalskiego

Cena sprzedaży: 850 000 zł. Koszt odpłatnego zbycia (prowizja): 25 000 zł. Przychód podatkowy: 825 000 zł. Koszty uzyskania przychodu związane z nabyciem: 615 000 zł. Dochód: 210 000 zł (825 000 zł − 615 000 zł). Podatek według stawki 19%: 39 900 zł, jeżeli nie zachodzą okoliczności zmieniające rozliczenie, w szczególności zwolnienie mieszkaniowe.

Tak obliczony dochód oraz podatek należy wykazać w zeznaniu PIT-39 składanym co do zasady od 15 lutego do 30 kwietnia roku następującego po roku odpłatnego zbycia nieruchomości. Zeznanie PIT-39 należy złożyć również wtedy, gdy w związku ze zbyciem nieruchomości podatnik poniesie stratę.

„Jeśli porównamy zatem przypadki dwóch przykładowych podatników: Adama Kowalskiego i Jana Nowaka, którzy w tym samym czasie nabyli swoje mieszkania i sprzedali je w identycznych cenach, lecz w różnym czasie – widać bardzo wyraźnie, jak istotne znaczenie ma znajomość terminów podatkowych. U Jana Nowaka, który odczekał do stycznia 2027 r., sprzedaż nie stanowi źródła przychodu objętego art. 10 ust. 1 pkt 8 PIT. Adam Kowalski, sprzedając lokal wcześniej, musi natomiast rozliczyć sprzedaż w PIT-39; ewentualny podatek zależy od ustalenia dochodu i możliwych zwolnień.”

A czy od tej zasady istnieją inne wyjątki i ulgi? W szczególności dochód ze sprzedaży dokonanej przed upływem pięciu lat może korzystać z ulgi mieszkaniowej. Jej warunki i przykłady omawiam w powiązanym artykule: „Czy można uniknąć podatku z odpłatnego zbycia nieruchomości?”